3 tips για ένα καλό ξεκίνημα για εσάς και τον σκύλο σας!
Οι διακοπές σιγά σιγά τελειώνουν και όλοι μπαίνουμε στους ρυθμούς μας!
Δουλειά, σχολείο, υποχρεώσεις…
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι σκύλοι είναι πλάσματα που αγαπούν την συνήθεια και για αυτό πρέπει να φροντίζουμε να βιώνουν θετικά κάθε αλλαγή στην καθημερινότητά τους!
Έτσι και σε αυτήν την αλλαγή, από την ανεμελιά των διακοπών στην αυστηρή καθημερινότητα, θυμηθείτε:
 1.  Αν αλλάζει το ωράριό σας (πχ στο πρωινό ξύπνημα), φροντίστε να προσαρμόσετε στο νέο ωράριο και τις ανάγκες του σκύλου σας.(ανάγκη για τουαλέτα, βραδινή βόλτα, φαγητό κλπ)
 2.  Αν στις διακοπές ο σκύλος σας ήταν πολύ περισσότερη ώρα μαζί σας και τώρα πρέπει ξαφνικά να αρχίσει να μένει μόνος του, ενδέχεται να εμφανίσει άγχος αποχωρισμού. Μπορείτε να το αποφύγετε προσφέροντας του πνευματική ή/και σωματική εκτόνωση πριν τον αφήσετε μόνο και προσφέροντας του ένα λαχταριστό κόκκαλο ή παιχνίδι απασχόλησης!
 3.  Αν ο σκύλος σας εμφανίσει σημάδια κατάπτωσης, μειωμένης διάθεσης κ.ά., είναι πολύ πιθανό να του συμβαίνει καθώς η νέα καθημερινότητα δεν τον ευχαριστεί και του προκαλεί στρες. Να θυμάστε πάντα πως οι σκύλοι μας χρειάζονται ποιοτική ενασχόληση, σωματική & πνευματική εκτόνωση και εκπαίδευση για να είναι ευτυχισμένοι.
Όπως και τα παιδιά, έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται χρόνο επαναπροσαρμογής και δεν πρέπει να αφήσουμε τη νέα καθημερινότητα να επηρεάσει τη σχέση και την επικοινωνία που έχουμε χτίσει μαζί του!
6 συμβουλές για την απόκτηση ενός νέου σκύλου στην οικογένεια!

Νέος σκύλος στην οικογένεια!

 

Εάν και εσείς βρίσκεστε σε σκέψη για το εάν μπορείτε να εντάξετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας, εάν αναρωτιέστε κατά πόσο θα τα καταφέρετε, ή εάν δεν γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε την άφιξη ενός νέου σκύλου στο σπίτι, το άρθρο αυτό είναι για εσάς!

Εδώ, θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα της απόκτησης ενός σκύλου στην οικογένεια αλλά και τις πιο σημαντικές συμβουλές για μια ομαλή ένταξη & αρμονική συμβίωση! 

Ανεξάρτητα από το μέγεθος, την φυλή και την ηλικία ενός σκύλου, οι λόγοι απόκτησής του συνδέονται πάνω από όλα με την ανθρώπινη ανάγκη μας για συντροφικότητα και στοργή. Από την φύση μας, απολαμβάνουμε να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη και ενδιαφέρον! 

Οι σκύλοι ανταποκρίνονται υπέροχα στην φροντίδα και την προσοχή, προσφέροντας απλόχερα ανιδιοτελή αγάπη και δημιουργώντας δυνατούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειας. 

Τι γίνεται όμως όταν η οικογένεια δεν έχει εμπειρία με τη διαχείριση του νέου σκύλου που μόλις έφτασε;  

Για να διασφαλίσουμε μια αρμονική συμβίωση, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις ισορροπίες αλλά και να θέσουμε κοινούς κανόνες σχετικά με τον σκύλου= που θα ισχύουν για όλα τα μέλη της οικογένειας. Και αυτό, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σαφή & δίκαιη οριοθέτηση! 

 1. Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται την φύση του ζώου και εξηγήστε τους τις ανάγκες του.  
 2. Παραμείνετε υπομονετικοί και επεξηγηματικοί προς τα παιδιά σας σε όλες τους τις απορίες σε σχέση με τον σκύλο – μην ξεχνάτε πως είναι κάτι εντελώς καινούριο για όλη την οικογένεια! 
 3. Ποτέ μην αφήνετε ένα μικρό παιδί μόνο του με τον σκύλο, καθώς μπορεί να συμβούν ατυχήματα που θα οδηγήσουν σε έλλειψη εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές (σκύλος/παιδί). 
 4. Συμπεριλάβετε το παιδί σας στη φροντίδα του σκύλου! Έτσι τα παιδιά ξεκινούν και αντιλαμβάνονται την ευθύνη ενός κατοικίδιου ζώου. 
 5. Φροντίστε να έχει ο σκύλος σας έναν δικό του ήσυχο χώρο στον οποίο μπορεί να πάει να χαλαρώσει, εφόσον το επιθυμεί. 
 6. Να θυμάστε πάντα πως στο σύστημα μιας οικογένειας, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται παραμελημένος. Γι’αυτό, είναι σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν πως τους διαθέτουμε αποκλειστικά δικό τους χρόνο μαζί με εμάς. Αντίστοιχα, πρέπει και ο σκύλος μας να έχει τη δυνατότητα να εκτονώνεται και να καλύπτει τις ανάγκες του σε κάποια δική του, ξεχωριστή δραστηριότητα! (βόλτα, παιχνίδι, εκπαίδευση) 

….Αν ακόμα σκέφτεστε εάν πρέπει να καλωσορίσετε έναν νέο σκύλο στην οικογένειά σας, να είστε σίγουροι πως πριν αποφασίσετε, έχετε κάνει την έρευνά σας και έχετε συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες!

Υπάρχει τεράστιο εύρος σε διαφορετικές φυλές σκύλων, για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην δική σας οικογένεια.  

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή είναι να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή που θα σας καθοδηγήσει στην εύρεση της κατάλληλης φυλής σκύλου που να ταιριάζει στην καθημερινότητά σας αλλά και να σας μυήσει αργότερα στην εκπαίδευσή του!  

Ακόμα και στην περίπτωση που επιθυμείτε να υιοθετήσετε έναν σκύλο από ένα καταφύγιο, ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να αξιολογήσει τις επιλογές και να ξεχωρίσει εκείνον που θα προσαρμοστεί καλύτερα στην οικογένειά σας. 

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και λαμβάνοντας καθοδήγηση από έναν επαγγελματία, είναι σίγουρο πως δεν θα μετανιώσετε την απόφασή σας και θα κάνετε στην οικογένειά σας το πιο όμορφο δώρο!

Να θυμάστε – δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό στον κόσμο από την αγάπη ενός ζώου! 

 

Τράβηγμα στην βόλτα! Περιλαίμιο ή σαμαράκι;

 

Ας ξεκινήσουμε με μια πρώτη κοινή παραδοχήότι βάσει νόμου όλοι οι σκύλοι πρέπει να κυκλοφορούν με οδηγό που καταλήγει σε ένα “εκπαιδευτικό εργαλείο” – περιλαίμιο, σαμαράκι, πνίχτη, χάλτι και πολλά ακόμα…

 

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα δύο επικρατέστερα εκπαιδευτικά εργαλεία – το περιλαίμιο και το σαμαράκι.

Όταν θα λέμε περιλαίμιο, θα εννοούμε ένα σταθερό κολάρο, είτε με κλείσιμο τύπου κλιπ είτε τύπου ζώνης, στο κατάλληλο μέγεθος για τον κάθε σκύλο, που φοριέται γύρω από τον λαιμό του σκύλου.
Όταν θα λέμε σαμαράκι, θα εννοούμε ένα στηθόλουρο, που “αγκαλιάζει” τον θώρακα του σκύλου, πάντα στο κατάλληλο μέγεθος για τον κάθε σκύλο.
Για έναν σκύλο που τραβάει στην βόλτα, η πιο συχνή επιλογή των κηδεμόνων είναι το σαμαράκι, καθώς αυτό ξεκουράζει λίγο περισσότερο τους ίδιους και ο σκύλος δεν δείχνει να ταλαιπωρείται όσο τραβάει.

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή! Πού έχετε δει σκύλους να φορούν σαμαράκι;

Η απάντηση είναι…στους σκύλους εργασίας.
Στους σκύλους ελκήθρων, στους σκύλους που εκπαιδεύονται σε καθήκοντα προστασίας και σωματοφυλαξής, στους σκύλους οδηγούς κ.ά.

Αυτό συμβαίνει, γιατί σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το σαμάρι δίνει την απαραίτητη ελευθερία κίνησης στον σκύλο και μάλιστα του ενισχύει την δυνατότητα να..τραβάει! Γιατί ο τρόπος με τον οποίο το σαμαράκι αγκαλιάζει τον θώρακά του, τον βοηθάει να πάρει πρωτοβουλίες, να αναπτύξει ταχύτητα σε ό,τι κάνει και τον προστατεύει από τραυματισμούς στον αυχένα που μπορεί να προέλθουν από υπερβολικό τράβηγμα.

Και για να σκεφτούμε τώρα λίγο πιο κριτικά…ανήκει ο σκύλος σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις; Ή μήπως το σαμαράκι είναι μια δική μας ανάγκη για να λύσουμε το πρόβλημα του τραβήγματος;

 

Τώρα που γνωρίζετε, μπορούμε να κάνουμε μια δεύτερη κοινή παραδοχήότι το σαμαράκι ΕΝΙΣΧΥΕΙ το τράβηγμα στο λουρί.

 

 

Και μάλιστα, αν το υλικό ή το μέγεθός του δεν είναι το κατάλληλο, πολλές φορές ερεθίζει τον σκύλο στην περιοχή εσωτερικά των αγκώνων του.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το σαμαράκι δεν είναι κατάλληλο για κανένα σκύλο, ή ότι το περιλαίμιο είναι η κατάλληλη επιλογή για όλα!
Απεναντίας, σε κουτάβια που τραβάνε στο λουρί και δεν εκπαιδεύονται, ένα περιλαίμιο μπορεί να επιβαρύνει τον αυχένα τους ενώ το σαμαράκι όχι.

 

Η τρίτη κοινή παραδοχή που θα κάνουμε μαζί σήμερα, είναι ότι αν ένας σκύλος γνωρίζει την σωστή συμπεριφορά στο λουρί και στην βόλτα, δεν τραβάει ούτε φορώντας σαμαράκι ούτε περιλαίμιο.

 

Μην καλύπτετε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που μάλιστα το ενισχύει!
Η εκπαίδευση είναι η απάντηση στο πρόβλημα του τραβήγματος, γιατί μέσα από αυτήν ο σκύλος μαθαίνει όχι μόνο ότι δεν πρέπει να μας τραβάει, αλλά και ότι η δική μας παρουσία στη βόλτα είναι πολύ πιο σημαντική από τα υπόλοιπα εξωτερικά ερεθίσματα!

 

Αντιμετωπίζετε δυσκολία με το τράβηγμα στη βόλτα;

✔️Κλείστε τώρα ένα δωρεάν μάθημα γνωριμίας συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας παρακάτω και εμείς θα σας καλέσουμε άμεσα για να το προγραμματίσουμε!

Λιχουδιές στην εκπαίδευση…Σωστό ή Λάθος;

Η αιώνια απορία όλων των κηδεμόνων όταν ξεκινούν την εκπαίδευση με χρήση τροφής ως επιβράβευση είναι…

“Και τι δηλαδή, πάντα θα πρέπει να έχω λιχουδιές για να με ακούει;”

Και το συχνότερο παράπονο πολλών κηδεμόνων που έκαναν εκπαίδευση με τη μέθοδο αυτή είναι…

“Ο σκύλος μου κάνει αυτά που του λέω μόνο όταν ξέρει ότι θα πάρει κάτι.”

 

Ας αναλύσουμε λοιπόν σε βάθος αυτόν τον τρόπο σκέψης!

Όπως όλα τα ζώα, οι σκύλοι σκέφτονται και πράττουν με βάση τα ένστικτά τους. Έτσι, οι πράξεις τους καθορίζονται από τις συνδέσεις που έχουν κάνει στο μυαλό τους με τα διάφορα ερεθίσματα.

Για παράδειγμα:

Ένας σκύλος που βλέπει το λουρί του και χοροπηδάει, είναι επειδή έχει συνδέσει την εμφάνιση του λουριού με την βόλτα του.

Ένας σκύλος που βλέπει το λουρί του και αμέσως κάθεται, είναι επειδή κάποιος του έχει προσθέσει μια παράμετρο στην παραπάνω πρόταση – ότι για να βάλεις το λουρί και να πας βόλτα, πρέπει πρώτα να καθίσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις ο σκύλος παίρνει αυτό που θέλει – την βόλτα του. Όμως στην δεύτερη περίπτωση, ο σκύλος έχει συνεργαστεί με τον κηδεμόνα για να πάρει αυτό που επιθυμεί.

Κάπως έτσι θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε και τη χρήση της λιχουδιάς:

Στα περισσότερα σκυλιά αρέσει το φαγητό – πόσο μάλλον όταν τους το παρέχουμε σε αφθονία! Γιατί στην ζωή που είχε ένας σκύλος πριν μας γνωρίσει, δεν το είχε και τόσο δεδομένο. Είτε γιατί ήταν αδέσποτος και το είχε στερηθεί, είτε ακόμα και γιατί έζησε ως κουτάβι με τα αδέρφια του και έμπαινε σε ανταγωνισμό μαζί τους για να διεκδικήσει τη μερίδα του!

Έτσι η εκπαίδευση με λιχουδιές ως επιβράβευση σε πολλά σκυλιά έχει γρήγορη πρόοδο και ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οι δυσκολίες όμως εμφανίζονται, όταν οι λιχουδιές ελαττώνονται σε μια προσπάθεια η εκπαίδευση να παραμείνει ως έχει και ο σκύλος μας καταλαβαίνει πως τα πράγματα αλλάζουν από πλευράς μας… 

Ξεκινά και αμφισβητεί τις εντολές, γίνεται αδιάφορος, κι αν μάλιστα εμείς μπούμε στο σκεπτικό να του προσφέρουμε κάτι ακόμα πιο δελεαστικό για να τον καλοπιάσουμε, τότε ο σκύλος μας γίνεται και επιλεκτικός!

Είναι ένας φαύλος κύκλος που πλέον για να διακοπεί, χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που ονομάζεται από εμάς “επανεκπαίδευση”. Δηλαδή εμείς ως εκπαιδευτές πρέπει να του αλλάξουμε την κοσμοθεωρία και όλες τις συνδέσεις σχετικά με την επιβράβευση με τροφή και να του μάθουμε πως ο κηδεμόνας του είναι το μέσο για να ικανοποιήσει ο σκύλος τις επιθυμίες του.

Είμαστε υπέρ της χρήσης τροφής για επιβράβευση και τη θεωρούμε πολύ αποτελεσματική, ειδικά εφόσον έχουμε έναν σκύλο λαίμαργο και εύκολα εκπαιδεύσιμο με αυτή τη μέθοδο.

Όμως πάντα φροντίζουμε να μαθαίνουμε στον σκύλο πως η επιβράβευση με λιχουδιά αποτελεί μια πιθανή εξέλιξη μετά από καλή συνεργασία με τον κηδεμόνα!

Γιατί δεν ξεχνάμε ποτέ πως…ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!\

 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορείτε να λαμβάνετε όλα μας τα νέα άρθρα κάνοντας εγγραφή στο Newsletter μας!

*Απαιτείται

 

Αφήστε πίσω σας την ρουτίνα!

Συνήθειες και ρουτίνα: Για κάθε έναν από εμάς οι έννοιες αυτές έχουν διαφορετική βαρύτητα… όμως για τους τετράποδους φίλους μας, οι έννοιες αυτές έχουν άμεση επιρροή στην προσωπικότητά τους!

Πόσες φορές είδαμε τον σκύλο μας να είναι ανήσυχος αν δεν βγει βόλτα την καθιερωμένη ώρα, να παραπονιέται αν δεν τον ταΐσουμε την ώρα που περιμένει, να του τρέχουν τα σάλια την ώρα που τρώμε για γνωρίζει πως πολύ σύντομα θα του δώσουμε έναν μεζέ;!

Όλα αυτά πηγάζουν από τη δύναμη της συνήθειας για τον σκύλο μας, η οποία είναι τεράστια — είναι τα αποτελέσματα της ρουτίνας που διατηρούμε στην καθημερινότητά του και τον έχει κάνει να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει, κάθε στιγμή της ημέρας.

Εσείς πώς θα αισθανόσασταν αν σας έλεγε κάποιος ότι για πάντα θα ξυπνάτε την ίδια ώρα, θα τρώτε την ίδια ώρα και θα βγαίνετε να περπατήσετε στην ίδια διαδρομή, την ίδια ώρα, κάθε μέρα;;

Ακούγεται αρκετά μονότονο; Έτσι ακριβώς νιώθει και ο σκύλος μας! Απλώς συμβιβάζεται γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Μερικές φορές μετά τον συμβιβασμό ο σκύλος μας προσαρμόζεται και μαθαίνει να ζει κατά αυτόν τον τρόπο, άλλες φορές όμως ο συμβιβασμός οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς, τα οποία εμφανίζονται εντονότερα όταν η ρουτίνα του σκύλου για κάποιο λόγο αλλάξει.

Οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν: διατροφική αλλαγή, μετακόμιση, διακοπές, νέο κατοικίδιο στο σπίτι, αλλαγή ωραρίου εργασίας του κηδεμόνα… ο σκύλος μας αντιδρά και πλέον είναι αργά, γιατί είναι άδικο να τον κατηγορήσουμε που παραπονιέται για την αλλαγή!

Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για να δράσουμε προληπτικά! Ας εκμεταλλευτούμε την παραμονή μας στο σπίτι για να “παίξουμε” με τη ρουτίνα….τη δική μας και του σκύλου μας!

Εμείς σας προτείνουμε να κάνετε την πρώτη και πιο ριζική αλλαγή!

ΑΦΉΣΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟ ΜΠΩΛ ΦΑΓΗΤΟΥ!

Ξεχάστε το τάισμα σε μπωλ μια συγκεκριμένη ώρα και ξεκινήστε να ταΐζετε τον σκύλο σας ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ στιγμή της ημέρας ΚΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ και αν είστε! Είτε μέσω εκπαίδευσης & επιβράβευσης, είτε απλώς προσφέροντας του μέρος του φαγητού του!

Αυτό του μαθαίνει πως μπορεί να πάρει από εσάς κάτι λαχταριστό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και τον προδιαθέτει θετικά σε νέες εμπειρίες! Γιατί κάθε φορά που του προσφέρετε φαγητό, τον επιβραβεύετε για μια καλή του συμπεριφορά. Και αν αυτό το συνδέσει με απλές συνήθειες όπως το να πηγαίνετε βόλτα μαζί, θα ξεκινήσει να συνεργάζεται μαζί σας πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα!

Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταβάλετε ελαφρώς την ώρα και τη διάρκεια της βόλτας του και να της δώσετε έτσι έναν πιο ενδιαφέροντα και απρόσμενο χαρακτήρα! Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια ακόμα μικρή βόλτα μέσα στην ημέρα του(ποτέ δεν βλάπτει) και κάθε φορά να ακολουθείτε διαφορετική διαδρομή.

Η αλλαγή τόσο σημαντικών συνηθειών μπορεί στην αρχή να φέρει αναστάτωση αλλα πολύ σύντομα θα γεμίσει τον σκύλο μας με θετικά συναισθήματα όπως ενθουσιαμό, περιέργεια και προσμονή!

Ταυτόχρονα ο σκύλος μας θα εκπαιδευτεί στο να δέχεται την αλλαγή και να προσαρμόζεται ευκολότερα!

 

Μην ξεχνάτε — η εκπαίδευση έχει προληπτικό χαρακτήρα και μέσα από μικρά κόλπα, μπορούμε να αποφύγουμε μεγάλα προβλήματα!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορείτε να λαμβάνετε όλα μας τα νέα άρθρα κάνοντας εγγραφή στο Newsletter μας!

*Απαιτείται

Μεγαλώνοντας κουτάβι σε περίοδο κοινωνικής απομόνωσης

Οι νέες συνθήκες της πανδημίας μας έχουν επηρεάσει όλους σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Προσπαθούμε ακόμα να προσαρμοστούμε στα πρωτόγνωρα μέτρα της κοινωνικής απομόνωσης!

Τι γίνεται όμως, εάν η περίοδος αυτή σας πετυχαίνει με ένα νέο κουτάβι στο σπίτι;

Οι πρώτοι μήνες ζωής ενός κουταβιού είναι οι πιο σημαντικοί για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Γι’αυτό, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι  το κουτάβι μας θα γνωρίσει έγκαιρα τον μεγάλο κόσμο..! 

Η έλλειψη κοινωνικοποίησης κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου αποτύπωσης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προβληματικών συμπεριφορών, όπως φοβίες θορύβων/ανθρώπων/άλλων ζώων ή και αργότερα επιθετικότητα λόγω φόβου.  Γνωρίζοντας τον κόσμο στο κουτάβι με θετικό τρόπο, είναι ζωτικής σημασίας για έναν ευτυχισμένο και ισορροπημένο σκύλο στο μέλλον.  

Με κάθε νέα θετική εμπειρία, το  κουτάβι μας δυναμώνει, καλλιεργεί την αυτοπεποίθησή του και ξεκινά να φτιάχνει τη  δική του “κοσμοθεωρία”. 

Είναι δυνατό να παρέχετε στο κουτάβι σας πολύ σημαντικές εμπειρίες ακόμη και όταν είστε κοινωνικά απομονωμένοι – ακόμα και όταν ο έξω κόσμος είναι διαφορετικός, τα μαγαζιά κλειστά και οι δρόμοι άδειοι! 
Η κοινωνικοποίηση δεν αφορά μόνο άλλους σκύλους και ανθρώπους, αλλά όλο το σύνολο εμπειριών που θα αποκτήσει το κουτάβι μας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. 

Ας επωφεληθούμε λοιπόν από τον επιπλέον χρόνο στο σπίτι και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εάν η περίοδος κοινωνικής απομόνωσης συμπίπτει με την  περίοδο κοινωνικοποίησης του κουταβιού μας! 

 

Μερικές συμβουλές από την ομάδα μας!

 • Η έξοδος από το σπίτι είναι σημαντική για την σωματική και ψυχική υγεία κάθε σκύλου! Βγάλτε βόλτα το κουτάβι σας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα φροντίζοντας να του δίνετε χρόνο να εξερευνήσει, να μυρίσει και να επεξεργαστεί τον κόσμο. Μπορείτε και απλά να καθίσετε σε ένα σημείο στο δρόμο ή ακόμα και στη βεράντα σας μαζί του για να παρακολουθήσετε τον κόσμο να περνάει. Να έχετε το κουτάβι πάντα με λουρί για ασφάλεια! 
  Κάθε φορά που παρατηρεί κάτι νέο, όπως ένα φορτηγό που κάνει πολύ θόρυβο, μια γάτα ή τον γείτονα να βγάζει το δικό του σκύλο βόλτα, το κουτάβι “κοινωνικοποιείται”, γιατί εξοικειώνεται και μαθαίνει να ζει με τις νέες εικόνες. 
 • Αντιμετωπίστε το άγχος αποχωρισμού ΠΡΙΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ! Το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε όλη μέρα μαζί με το κουτάβι μας δεν σημαίνει πως πρέπει να το κάνουμε, γιατί αυτό είναι κάτι που όταν τελειώσει η κοινωνική απομόνωση θα αλλάξει και το κουτάβι μας δεν θα είναι καθόλου χαρούμενο με αυτήν την αλλαγή! Γι’αυτό, φροντίστε από τώρα να ξεκινήσετε να αφήνετε το κουτάβι σας μόνο του κατά τη διάρκεια της μέρας, έστω σε ένα διαφορετικό δωμάτιο ή στο crate του.  
 • Μάθετε στο κουτάβι σας συνήθειες που θα έχει για όλη του τη ζωή! Αυτές μπορεί να είναι η εξοικείωση με έναν απλό κτηνιατρικό έλεγχο ή τη φροντίδα ενός groomer, όπως το κόψιμο των νυχιών & το χτένισμα. Κάντε το κουτάβι σας μπάνιο και στεγνώστε το με σεσουάρ! Είναι τόσο πιο εύκολο να συνηθίσει όλα τα παραπάνω όσο είναι μωρό! 
 • Παίξτε με το κουτάβι σας και ενθαρρύνετε το να σκέφτεται και να είναι δημιουργικό! Ο ψυχικός εμπλουτισμός είναι ακόμα πιο σημαντικός τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Τα διαδραστικά παιχνίδια (κρυφτό, tug of war), τα παιχνίδια όσφρησης και τα παιχνίδια σκέψης (puzzle, εκμάθηση tricks) βοηθούν το κουτάβι να εκτονώσει την τρελή του ενέργεια και καλλιεργούν την εμπιστοσύνη μεταξύ μας! Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για το χτίσιμο μιας δυνατής σχέσης με τον σκύλο μας. Θυμηθείτε να επιβραβεύετε συχνά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού! Μερικές ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι μπορείτε να δείτε στο κανάλι μας στο Youtube!

Εάν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα στον προγραμματισμό ή στην εκτέλεση, μπορούμε εμείς να σας καθοδηγήσουμε, δίνοντας σας ιδέες και τρόπους, προσαρμοσμένες στις δικές σας δυνατότητες για να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας στο σπίτι και στον έξω κόσμο! 

Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε τις κοινές συμπεριφορές ενός κουταβιού, όπως τα ατυχήματα τουαλέτας ή οι ζημιές, και να σας βοηθήσουμε να τα αντιμετωπίσετε αλλά και να αποτρέψετε την εμφάνιση προβληματικών συμπεριφορών στο μέλλον. 

Επιπλέον, θα στηρίζετε μια μικρή επιχείρηση σε μια δύσκολη περίοδο! 

Μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά για να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας! 

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κατάλληλο πλάνο και υπεύθυνη δέσμευση σε αυτό. Καλή επιτυχία και εμείς είμαστε στη διάθεσή σας!! 

 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορείτε να λαμβάνετε όλα μας τα νέα άρθρα κάνοντας εγγραφή στο Newsletter μας!

*Απαιτείται